Gode råd og inspiration til dig, der skal have anlagt en sonde

Hvilken sondetype er der planlagt for dig?

Med en gastrostomi kan du på en tryg, enkel og diskret måde få tilført ernæring, væske og medicin via en lille kunstig åbning (stomi) gennem huden og ind i mavesækken. Der findes en række forskellige typer gastrostomisonder – også kaldet mavesonder eller ernæringssonder. Fortæl os, hvilken type sonde, du skal have anlagt, og få gode råd om at leve med en mavesonde.

Jeg skal have anlagt:

Vælg Sonde type

*Mic-Key GJ (Gastric Jejunal) eller Mic GJ (Gastric Jejunal)

Få overblik over de forskellige sondetyper herunder

PEG med plade

PEG (Percutan Endoskopisk Gastrostomi) er en generel betegnelse for en sonde anlagt i mavesækken. PEG med plade er en sonde, der anlægges og fjernes på hospitalet.

PEG-sonden består af to plader, hvor den ene ligger på indersiden i mavesækken, og den anden ligger på maveskindet. Den udvendige plade er justerbar, så patienten efter heling (14 dage) har mulighed for at flytte på pladen for optimal hygiejne.

Mic-Key ballonsonde

Mic-Key er en lille diskret knapsonde, der ligger i hudniveau på maveskindet. På indersiden, i mavesækken, er Mic-Key udstyret med en ballon. Ballonen fyldes med vand (postevand/sterilt vand), der muliggør, at du selv kan varetage pleje og skift derhjemme. Ved indgift af mad, væske eller medicin påsættes en forlængerslange i Mic-Key. Mic-Key passer til både børn og voksne.

Mic-G ballonsonde

Mic G er en ballonsonde med fastmonteret forlængerslange. På indersiden, i mavesækken, er Mic G udstyret med en ballon. Ballonen fyldes med vand (postevand/sterilt vand), der muliggør, at patienten selv kan varetage pleje og skift i hjemmet. Mic G passer til både børn og voksne.

Nasalsonde

Nasalsonde er en sonde, der føres fra næsen ned til mavesækken, og der findes mange forskellige typer. Corflo er den gule nasalsonde af polyurethan med afrundet tip, der anvendes til langtidsbrug, hvor en PEG sonde ikke er aktuel.

Mic-Gj-8650 a
Mic-Gj-8650 b
Mic-Gj-8650 c
Tyndtarmssonder Mic Key GJ i ventrikel
Tyndtarmssonder MIC GJ lukket uden Enfit kommer ny
Tyndtarmssonder MIC GJ ventrikel uden Enfit kommer ny

Tyndtarmssonder

Mic-Key GJ og Mic GJ (sonder med adgang til mavesæk og tyndtarm)

Både Mic-Key GJ (Gastric Jejunal) og Mic GJ (Gastric Jejunal) er udstyret med to indgangsporte, hvor den ene er beregnet til at give ernæring/medicin direkte i tyndtarmen og den anden port til at lukke overskydende luft eller væske ud fra mavesækken.

Mic-Key og Mic G

(direkte)

Det er muligt at anlægge Mic-Key og Mic G direkte vha. Mic Introducer Kit – uden først at anlægge en PEG-sonde med plade. En direkte anlagt Mic-Key/Mic G er placeret mellem tre låse, der holder mavesækken fast til bugvæggen, mens stomaet (kanalen) heler. Låsene er fastgjort med selvopløselig tråd, der opløses inden for to til fem uger.

Læs mere om de forskellige sondetyper
her